Om Karlskrona

Staden drar nytta av sin placering intill havet, bland annat genom kryssningar. Turismen är också viktig, och man väljer att investera mer för att få antalet turister att bli mycket högt.

IT och telekom


IT och telekom är för tillfället Karlskronas främsta näringslivskälla. På 1990-talet har staden satsat mycket inom dessa ämnen och det har gett resultat. TelecomCity är ett nätverk i Karlskrona som sysslar med just de här sakerna. Näverket består av runt 50 företag som arbetar inom IT och telekom. Karlskrona kommun har ett stort samband med TelecomCity, liksom Blekinge Tekniska Högskola.


Övriga inkomstkällor


Staden drar nytta av sin placering intill havet, bland annat genom kryssningar. Turismen är också viktig, och man väljer att investera mer för att få antalet turister att bli mycket högt. På senare tid har Karlskrona börjat satsa en hel del på idrott och hälsa, vilket förhoppningsvis ska bli nästa sak staden blir känd för. I Sverige står idrott och hälsa för två procent av landets BNP.


Karlskrona kommun och Vasallen AB satsar på att göra Arena Rosenholm till den bästa arenan i hela landet. En arena där stora idrottsevenemang ska hålla till, samt även konserter och annat som kan passa. Karlskrona satsar också mycket på företag, och egna företagare. Just nu finns drygt 3700 registrerade företag i Karlskrona, varav 30 har fler än 100 anställda.TelecomCity är nätverket som jobbar för Karlskronas bästa. Med sitt samarbete med bland annat Karlskrona kommun sker nya utvecklingar ständigt. Ett 50-tal företag med telekom- och IT kompetens jobbar framförallt inom telekommunikation, och med hjälp av kommunen och högskolan får TelecomCity råd att utföra det de vill, sträva mot de mål som de tillsammans med sina samarbetspartners lagt upp.Ett av målen är att göra utbildningen på Blekinge Tekniska Högskola så bra som möjligt. Nätverket forskar också en hel del för att komma på nya smarta problemlösningar inom telekommunikation och IT (huvudsakligen inom trådlösa produkter, system och tjänster). Forskningen sker framför allt på högskolan.Karlskronavarvet AB, som 1989 bytte namn till Kockums AB efter en sammanslagning med Kockums i Malmö, är ett dotterbolag till Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH (HDW) som i sin tur ingår i ThyssenKrupp-koncernen. Kockums ägnar sig framför allt åt att bygga högteknologiska fartyg och båtar. Ubåtar och ytfatyg byggs och repareras här. Stirling-systemet är också en stor inkomstkälla. En båt med Stirling-motor är speciell. Den går på värme, och behöver inget speciellt bränsle, bara något som ger värme. Värmen kan till och med komma från solen.Kockums har också utvecklat ett räddningssystem. Detta system är det enda i världen som kan få upp en ubåt med ett enda lyft.Övrigt


I Karlskrona kan man äta gott både på vanliga krogar eller pizzerior eller besöka
ett av de trevliga ställena ute i skärgården.
Kolla också ett av Sverige äldsta diskotek, Piraten eller en annan nattklubb.

Caféer är väldigt vanliga i Karlskrona. Du hittar dem i alla former. Det finns också restauranger och caféer vid havet, så att du kan ta en fika och titta ut över det oändliga vattnet samtidigt.