U 137

Den 27 oktober 1981 dyker en ubåt upp i Karlskronas skärgård. Den går på grund i Gåsefjärden som ligger ungefär en mil sydöst om Karlskrona.

Den 27 oktober 1981 dyker en ubåt upp i Karlskronas skärgård. Den går på grund i Gåsefjärden som ligger ungefär en mil sydöst om Karlskrona. Man försöker få loss fartyget med hjälp av dess dieselmotor, men det fungerar inte.
En fiskare upptäcker ubåten dagen efter, när han är ute på vattnet. Så fort han återvänder hem kontaktar han örlogsbasen. Militären anländer dit och lägger sin båt vid sidan av ubåten. Den sovjetiska örlogsflaggan syns i tornet precis i närheten, och en del av ubåtens besättning sitter där uppe. Kommendörkapten Karl Andersson går ombord på ubåten. Ingen av ubåtens besättning kan engelska, så Andersson försöker med tyska i stället, vilket får honom presenterad för befälhavaren, Anatolij Gusjtjin. Ubåten visar sig komma från basen i Leiepaja. Ryssarna säger att de kört fel efter problem med bland annat navigationssystemet.Sovjetunionen tar kontakt med Sveriges dåvarande utrikesminister, Ola Ullsten, och vill skicka fartyg till Sverige för att hämta sin ubåt, men deras begäran avslås. Istället ska Sverige bogsera fartyget ut från de svenska gränserna. Under kvällen den 28 oktober får ubåten tillåtelse att kontakta sin hemmabas, men hela samtalet avlyssnas av den svenska militären.
Ett sovjetiskt bärgningsfartyg sänds ut tillsammans med tolv örlogsfartyg för att hämta ubåten trots förbudet. Sverige hindrar dem från att lyckas.
Den 29 oktober upptäcks ännu en ubåt, som sedan försvinner spårlöst.
När Försvarets forskningsanstalt undersöker ubåten, hotas de av ryssarna uppe i tornet, som är beväpnade med automatvapen. Man tror att det kan finnas uran ombord på båten. Svenskarna vill förhöra kaptenen, och till slut går Sovjetunionen med på detta, förutsatt att två sovjetiska diplomater finns med. Dock vägrar kaptenen. Svenskarna mäter i smyg radioaktiviteten hos ubåten, och efter det är man säkra på att den innehåller uran. Den svenska militären drar loss ubåten och överlämnar den i Sovjetunionens makt den sjätte november. Vid det här laget är man ganska säkra på att det finns kärnvapen ombord.2006 intervjuades ubåtens politiske officer, Vasilij Besedin. Han säger att båten, navigationssystemet och allt annat fungerade som det skulle, och att det i stället var styrmannen som gjort fel beräkningar. Han erkände också att de hade haft kärnvapen ombord på båten.
Många spekulerar kring om ubåten var i Sverige på spionuppdrag.