Sevärdheter i Karlskrona

Karlskrona är ett av de 14 ställen i Sverige som nu finns på UNESCOs världsarvslista. I århundraden hade den svenska flottan sin viktigaste fäste här.

Karlskrona är ett av de 14 ställen i Sverige som nu finns på UNESCOs världsarvslista. I århundraden hade den svenska flottan sin viktigaste fäste här.
Själva staden är intressant p g a sitt välbevarade gatunät, för barocken typiska, breda gator som strålar ut i räta vinklar från maktens centrum kring Amiralitetstorget och Stortorget. Stortorget är ett av de största torgen i Europas nordliga trakter.
Karlskronas rådhus ligger här, samt ett konserthus och två vackra kyrkor, Heliga Trefaldighets kyrka samt Fredrikskyrkan. På torget finns också en staty av Karl XI.



Gubben Rosenbom


Utanför Amiralitetskyrkan (Ulrica Pia) på Trossö står en gubbe av trä. Han kallas Gubben Rosenbom, och har stått där sedan 1700-talet. Dock ersattes den 1956 av en kopia, men originalet finns fortfarande kvar inne i kyrkan. Rosenbom håller upp ett plakat med text, där en del är hämtad från bibeln.
Rosenbom är med i boken ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” av Selma Lagerlöf. Där är han båtsman på ett linjeskepp.



Det sägs att Rosenbom tillhörde de första människorna som bosatte sig på Trossö. Han arbetade på varvet, men blev avskedad när han fick malaria. Han blev väldigt fattig och levde på allmosor och annat han kunde komma åt. Under en fest vid nyår bjöds det på sprit, och Rosenbom blev full. När han sedan tacksamt skulle buga för en kapten, tappade han hatten. Då sade kaptenen att om man vill få ett tack av Rosenbom får man själv lyfta på hans hatt.



Sedan besökte Rosenbom Kolbe, en galjonsbildhuggare, och upprepade vad kaptenen hade sagt. Kolbe fann inget lustigt i det utan blev arg och kastade ut Rosenbom. När han sedan gick för att leta rätt på gubben, kunde han inte finna honom. Dagen därpå sägs Kolbe och hans fru ha hittat Rosenbom utanför Amiralitetskyrkan, där han gömt sig för Kolbe. Vid det här laget var gubben ihjälfrusen. Kolbe byggde en fattigbössa av trä till kyrkan. Den ser ut precis som Rosenbom, och för att skänka pengar måste man lyfta på hatten.


Museer


Karlskrona och Örlogsstaden är såsom ett museum i sig, men det moderna Marinmuseet är absolut värt ett besök. I det regionala museet Blekinge museum finns utställningar om länets historia, och konst från alla epoker från renässansen till modernismen kan ses på Musuem Lionardo da Vinci Ideale.



Marinmuseum


Stumholmen, Karlskrona
Museet invigdes den 28 juni 1997 och hör till den modernaste i landet. Till sin stora del vilar på pålar på vattnet vid en pir.
Här färdas du tillbaka till 1600- och 1700-talen, och du får veta allt om Karlskrona och flottan. Här finns flera olika utställningar som alla har anknytning till marinen, inte minst de imponerande galjonsfigurerna från olika skepp i museets entréhall. Bara de är värda ett besök.  När du besöker museet får du också gå ner i en 25-meterlång tunnel. Här finns självlysande texter, fotografier och en massa annat, som berättar om Östersjöns marinarkeologiska fynd. Från tunneln får du även se ett autentiskt vrak av ett linjeskepp från 1700-talet.
Längs kajen vid museet finns andra fartyg att titta på, bl a den allra första svenska ubåten, Hajen, som byggdes i början på 1900-talet.
Marinmuseum har också en utställning om U 137, den sovjetiska ubåten som gick på grund i Karlskronas skärgård.

www.marinmuseum.se



Lionardo da Vinci Ideale



I denna privata konstsamling på Drottninggatan, som tillhör en gammal bosnisk familj, finns bl a målning av Leonardo da Vinci samt tavlor av den franske målaren Jean Honoré Fragonard. Trots att tavlorna av dessa mästare har av vissa experter bedömts som kopior, det lilla museet är nog värt att besöka. Samlingen består av konststycken från renässansen ändå fram till idag.  
http://www.museumldv.com/



Blekinge Museum



Fisktorget 2, Karlskrona

Blekinge museum är en av Karlskronas välbesökta sevärdheter. Det ligger centralt i staden, och du hittar enkelt hit. Här kan du beställa en guidad tur, eller titta på fynden på egen hand. Från och med den första januari 2005 är inträdet till utställningarna gratis.
Det populäraste föremålet på museet är Den åttafotade kalven. Det är en missbildad kalv som levde för hundra år sedan. Nu står den i uppstoppat format på Blekinge museum, och människor i alla åldrar kommer för att titta på den.
www.blekingemuseum.se



Kyrkor


Första kyrkor som byggdes när Karlskrona anlades var av träd, provisoriska, för de behövdes snarast. Man reste två sådana timrade kyrkor - den ena var Hedvig Eleonora och den andra restes 1685 för amiralitetsförsamlingen.
Amiralitetskyrkan revs aldrig och utgör idag ett unikt exempel på religiös träarkitektur.
Idag är det framför allt tre kyrkor som väcker uppmärksamhet i Karlskrona, och de utmärker sig också bland svenska kyrkor i hela landet. Den mest storslagna av dem är Trefaldighetskyrka, kallad också för den Tyska Kyrkan.



Heliga Trefaldighets kyrka



Trefaldighetskyrkan anses med rätta att vara stadens mest storslagna byggnadsverk. Kyrkan kallas också Tyska kyrkan, eftersom den bygges av och för den snabbt växande tyska församlingen i slutet av 1600-talet.
Kyrkan ritades av Nicodemus Tessin den Yngre (han ritade också kungliga byggnader i Stockholm samt Fredrikskyrkan i Karlskrona).
Tessin hämtade inspirationen från Pantheon i Rom, och kyrkan en av de få svenska kyrkor med denna runda form. Kyrkan invigdes 1709, innan den blev färdig.
Trefaldighetskyrkan förstördes i en brand men återuppbyggdes senare enligt Tessins planer.



Amiralitetskyrkan



Amiralitetskyrkan, eller Ulrica Pia som den egentligen heter, är belägen på Trossö. Kyrkan är av trä och har formen av ett kors där alla armarna är lika långa. Kyrkan invigdes 1685 och är Sveriges äldsta träkyrka.
Utanför kyrkan står kyrkans kända fattigbössan kallad Gubben Rosenbom.
I närbelägen Amiralitetsparken står  kyrkans Klockstapeln, uppförd omkring 1700  (på bilden).



Fredrikskyrkan



Kyrkan, som fick namnet efter kung Fredrik I och är ett typiskt exempel av Nicodemus Tessin den yngres barockstil, invigdes 1744.
I denna största kyrka han hade ritad, hämtar Tessin förebilder från Italien, den klassiska barockens hemort - fasaden påminner lite om Santa Trinita dei Monti vid Spanska Trappan i Rom - men samtidigt försöker återspegla Storhetstidens anda. Allt eftersom kyrkans torn blev färdiga först 14 år efter invigning, saknar de huvarna Tessin ritade, inte heller fick de senare föreslagna spiror.
Efter en brand restaurerades kyrkan under ledning av den kände arkitekten Olof Tempelman. En rekonstruerad orgel från 1764 hör till de arkitektoniskt finaste i Europa.



Parker



Hogland park


”Flaggskeppet”- om man håller sig till marinterminologi - bland Karlskrona parker är utan tvekan Hogland Park. En mötesplats mitt i staden, där åtskilda arrangemang äger rum, t ex julmarknad, 1 maj demonstration och barnfestival. I dess centrum finns promenader, damm, fontän, paviljonger och prydnadsgräsmattor, yttre partier däremot täcks av träd, planterade där så lång tillbaka som på 1800-talet.



Amiralitetsparken


Amiralitetsparken anlades i slutet av 1800-talet på dåvarande Amiralitetsslätten i samband med att järnvägsspåret till varvet drogs fram, vilket idag delar parken i två halvor. I parken dominerar lind, men många andra arter finns representerade där. Klockstapeln i parken uppfördes i slutet av 1700-talet.



Kapellparken


Parken ligger på gamla stadskyrkogårdens område, och ett gravkapell av trä i empirestil finns fortfarande kvar där.



Lyckåparken


Genom denna park går den gamla vallgraven som omgärdade medeltidsstaden Lyckå. Hela närområdet med byggnader, Stenbron, Kronokvarnen, vilka ingår i världsarvet samt fornlämningar och den gamla riksvägen ”Via Regia” utgör tillsammans ett viktigt kulturområde.



Wämöparken


Denna park, som ibland kallas ”Blekinges Skansen”, är en kombination av kultur-, natur- och nöjespark och är populärt utflyktsmål för hela familjen.. Under sommaren hålls där en loppmarknad, och parken är en del av Wämöleden, en ca 10 km lång vandringsled som går genom några av Karlskronas allra vackraste naturmiljöer och bjuder även på kulturhistoriska sevärdheter.



Skärgården


Varför inte besöka Hasslö, Senoren eller någon av de 90-tal vackra öarna i Karlskronas skärgård? Skärgårdsbåtarna tar dig ut till öarna, där du sedan kan fortsätta på egen hand eller följa med på en guidad tur. Till en del av de större öarna finns broar så att du kan ta dig dit med bil. Båtar till skärgården utgår från Fisktorget och sommartid även från Torhamn.



Öarna är fulla med sevärdheter.
På Aspö kan du besöka Drottningskärs kastell, en fästning från 1600-talet som bevakar inloppet till staden, med vallgravar och härlig natur runt omkring.
Senoren är mest känd för sitt jordbruk, men här finns självklart annat att hitta på. Vandrarhem och campingplatser finns så att du kan ta god tid på dig att utforska hela ön. Senoren har broförbindelse med fastlandet så du kan lätt ta dig hit.



Hasslö med sin robusta vegetation är skön och bekväm utflyktsmål.
Ön är mest känd för Fabian Månsson, författare och politiker, som föddes på ön för drygt hundra år sedan. Ett museum och en staty av honom finns att besöka. Bussar går ut till Hasslö om du vill åka med dem, annars kan du alltid ta bilen.



Tjurkö är berömd för sin granit och gnejs som exporterades långt bort till olika platsen i världen. En del av stenhuggarna var fångar. I stenhuggarnas kyrka finns altartavlan målad 1888 av en fånge.
Detta gamla stenhuggarställe är idag en trevlig sommarö, och under den varma delen av året, istället för att köra bil, bör man nog ta skärgårdsbåten dit (båten avgår från Fisktorget).